INSTITUT J. SERRAT I BONASTRE

ESO i Batxillerat

logoconsorci

cd logo v1

logo alexia

esf3.png

Des del 2017, el nostre institut forma part del projecte Xarxes per al canvi, un programa d’innovació educativa liderat pel Consorci d’Educació de Barcelona, Escola Nova 21, l’ICE de la UAB i l’Associació Rosa Sensat. Aquest projecte ajuda als centres de la ciutat a avançar en algun projecte de millora des del treball en xarxa.

Gràcies a les trobades Xarxes per al canvi entre escoles i instituts a les quals hem participat durant aquests anys, el nostre centre ha anat duent a terme pràctiques d’aprenentatge actualitzades. A continuació s’exposen alguns dels projectes i activitats que es duen a terme a l’institut.

  • Aprenentatge Basat en Projectes (ABP)

A 1r i 2n d’ESO, es realitzen dos projectes al llarg del cada curs que promouen el treball interdisciplinari i potencien habilitats socials com aprendre a pensar i saber estar. A més, aquests projectes es desenvolupen a través de l’aprenentatge cooperatiu, un element clau del ABP.

És un projecte del Consorci d’Educació de Barcelona que té com a objectiu fomentar les vocacions científic-tecnològiques entre l’alumnat de 1r d’ESO. Dones professionals del món de la ciència, tecnologia i investigació realitzaran xerrades i dinàmiques diverses per donar a conèixer les professions lligades a STEAM.  

Es tracta d’un projecte que es dur a terme amb l’alumnat de 2n d’ESO. És un programa promogut per l’Agència de Salut Pública de Barcelona que treballa els canvis que passen en l’adolescència. També es tracten temàtiques com l’autoimatge, la cura del propi cos i les relacions amb els altres, les xarxes socials i l’adopció de patrons sans d’alimentació.

Amb l’alumnat 4t d’ESO, es participarà enguany en aquesta activitat matemàtica impulsada per la societat internacional Le Kangourou sans Frontières. Es tracta d’un concurs preuniversitari de matemàtiques que s’organitza en més de 30 països, amb l’objectiu d’apropar les matemàtiques als joves.

Aquesta activitat es convocada anualment per la Xarxa Vives d’Universitats i es tracta d’una competició d’oratòria en la què diversos equips d’estudiants debaten sobre un tema polèmic i d’actualitat. L’objectiu és fomentar l’ús de la paraula i potenciar capacitats com l’argumentació i la posada en escena.

És un programa organitzat per Junior Achievement que té com a finalitat fomentar l’esperit emprenedor dels joves a través de la creació d’una mini-empresa de veritat. Aquesta proposta es dur a terme amb l’alumnat de 4t d’ESO que cursa la matèria optativa “Emprenedoria” i “Economia”. Cada grup d’alumnes aprèn a crear, gestionar i liquidar una empresa.

Es tracta d’un projecte de l’Ajuntament de Barcelona per promoure l’ús de les dades obertes publicades al portal Open Data BCN. L’objectiu és donar coneixements i habilitats als estudiants per tractar les dades obertes i així poder aprofitar-ne tots els beneficis.

Aquest projecte proporciona diferents tallers pràctics situats en diversos espais formatius de la ciutat per tal de satisfer els interessos de grups d’alumnes heterogenis. Estan adreçats a l’alumnat de 3r i 4t d’ESO que té l’oportunitat d’apropar-se a experiències pràctiques fora del centre.  

És un programa escolar de salut sexual i comunicació, promogut per l’Agència de Salut Pública de Barcelona que té com a objectiu formar als joves sobre les conductes sexuals sanes. Aquest programa es dur a terme amb l’alumnat de 4t d’ESO.

Activitat adreçada a l’alumnat de 1r Batxillerat Artístic que es realitza en el marc de la matèria “Cultura Audiovisual”. Amb la col·laboració de l’AMPA de l’institut i de l’empresa Digital Films, l’alumnat crea dos curtmetratges.